Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 20:54

Εγκύκλιος- Πανελλαδικές - Παραδείγματα: Πως θα γίνει η εισαγωγή των υποψηφίων με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πως θα συμπληρωθούν τα δύο Μηχανογραφικά

Δημοσίευση: 25/05/2021
Εγκύκλιο για τη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με συγκεκριμένα παραδείγματα, καθώς και τη συμπλήρωση των δύο Μηχανογραφικών, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

α) η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,

β) η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και

γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π). Εάν η εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, το σύνολο των μορίων εξάγεται από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, κατά περίπτωση.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας.

Η επίτευξη

α) της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και

β) της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση απαιτείται για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της γενικής κατηγορίας, καθώς και των, κατά περίπτωση, προβλεπόμενων ειδικών κατηγοριών, με εξαίρεση τους υποψηφίους που υπάγονται: α) στις υποπερ. i, ii, iii και vii της περ. α ́ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α ́188), β) στην παρ. Α ́ του άρθρου 12 του ν. 2552/1997 (Α ́266), γ) στην περ. στ ́ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 44/2016 (Α ́ 68) και δ) στο άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142).

Εάν o υποψήφιος με το σύνολο των μορίων που επιτυγχάνει, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

1. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Β.Ε.

Αρχικά, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων το διάστημα της ελάχιστης και μέγιστης τιμής του συντελεστή

α) της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων και

β) της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων.

Στη συνέχεια τα ιδρύματα εισαγωγής καθορίζουν

α) τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, ο οποίος βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής που έχει καθοριστεί με την ανωτέρω υπουργική απόφαση και

β) τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, ο οποίος βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής που έχει καθοριστεί με την ανωτέρω υπουργική απόφαση.

Για τις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε περισσότερα του ενός συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα, τα ιδρύματα εισαγωγής δύνανται να αποδώσουν διαφορετικούς συντελεστές για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. καθενός εξ’ αυτών, οι οποίοι βρίσκονται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής που έχει καθοριστεί με την ανωτέρω υπουργική απόφαση.

Για τις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή περισσότερα ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, τα ιδρύματα εισαγωγής αποδίδουν έναν (1) συντελεστή για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, ο οποίος βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής που έχει καθοριστεί με την ανωτέρω υπουργική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι για τις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, τα ιδρύματα εισαγωγής δύνανται να αποδίδουν διαφορετικό συντελεστή για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση εντός του διαστήματος τιμών που ορίζει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, και διαφορετικό συντελεστή για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση εντός του διαστήματος τιμών που ορίζει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για τις σχολές συναρμοδιότητας άλλων υπουργείων, ο συντελεστής

α) της Ε.Β.Ε. ανά σχολή και

β) της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω εκδόθηκαν:

α) η αριθμ. Φ.251/22973/Α5/26-2-2021 (Β ́ 774) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του Συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων καθώς και η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του Συντελεστή της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (πανελλαδικές 2021) και εφεξής και

β) η αριθμ. Φ.251/53234/Α5/13- 5-2021 (Β ́ 1930) υπουργική απόφαση με τους Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού.

2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Β.Ε.

α) Υπολογισμός της Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης:

Η Ε.Β.Ε. της σχολής τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, σύμφωνα με την παρ. 3.

β) Υπολογισμός της Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση:

Η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, σύμφωνα με την παρ. 3.

γ) Κοινά στοιχεία υπολογισμού α) της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων και β) της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων:

γα) Οι Ε.Β.Ε. που προκύπτουν σύμφωνα με τις διαδικασίες των περ. α ́ και β ́ στρογγυλοποιούνται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

γβ) Κατά τον υπολογισμό των Ε.Β.Ε. των περ. α ́ και β ́ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.

3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ (Μ.Ο.) ΤΩΝ Μ.Ο. ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

α) Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες ΔΕΝ προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:

αα) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες από ένα (1) επιστημονικό πεδίο η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ., από τον Μ.Ο. των M.O. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (M1, M2, M3, M4) του επιστημονικού πεδίου, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013, σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο:

Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα M1, M2, M3, M4 = M.O.M1 + M.O.M2 + M.O.M3 + M.O.M4

Ε.Β.Ε. Τμήματος = (Μ.Ο. των Μ.Ο. στα M1, M2, M3, M4) x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 1ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου,

«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 2ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου,

«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 3ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου,

«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 4ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

αβ) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες από περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ., από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. ενός Τμήματος το οποίο είναι προσβάσιμο από το 2ο Ε.Π. και το 3ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του 2ου Ε.Π. ή του 3ου Ε.Π., ως εξής:

1ο ΒΗΜΑ: Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για το 2ο Ε.Π.:
Α = M.O. M1 + M.O. M2 + M.O. M3 + M.O. M4

όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Φυσική,
«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Χημεία,
«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά.

2ο ΒΗΜΑ: Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για το 3ο Ε.Π.:

Β = M.O. M1’ + M.O. M2’ + M.O. M3’ + M.O. M4’ 4
όπου «Μ.Ο.Μ1’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Φυσική,
«Μ.Ο.Μ3’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Χημεία,
«Μ.Ο.Μ4’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Βιολογία.

3ο ΒΗΜΑ: Τέλος, επιλέγεται η μικρότερη τιμή εκ των Α και Β, η οποία και θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. που έχει οριστεί για το συγκεκριμένο Τμήμα. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του εν λόγω τμήματος για τους υποψηφίους των ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ..

β) Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων για την εξαγωγή των Ε.Β.Ε. στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:

βα) Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση:

βαα) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή η Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στο οικείο ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Για παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π., εφόσον το συγκεκριμένο Τμήμα είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο Ε.Π.. Στη συνέχεια ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στα Αγγλικά θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος του εν λόγω τμήματος.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία ή τομείς, η Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή η Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει, να διεκδικήσουν εισαγωγή στην οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και έχουν εξεταστεί στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), από το οποίο προέρχονται.

Για παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Παν. Πειραιά θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. των τομέων, από τους οποίους είναι προσβάσιμο το εν λόγω τμήμα. Στη συνέχεια ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στα Αγγλικά θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος του εν λόγω τμήματος.

Άλλο παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος Γραμμικό Σχέδιο του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτικής Αττικής θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στο μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου και του 4ου Ε.Π., καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. των τομέων, από τους οποίους είναι προσβάσιμο το εν λόγω τμήμα. Στη συνέχεια ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στο Γραμμικό Σχέδιο θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτικής Αττικής.

Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος Γραμμικό Σχέδιο του εν λόγω τμήματος. Με αντίστοιχο τρόπο προκύπτει η ΕΒΕ ειδικού μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο του εν λόγω τμήματος.

βαβ) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ειδικό μάθημα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στα ειδικά μαθήματα επιλογής.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία ή τομείς, η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων που μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει, να διεκδικήσουν εισαγωγή στην οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και έχουν εξεταστεί στο ειδικό μάθημα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), από το οποίο προέρχονται.

Για παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας (Αγγλικών ή Γαλλικών ή Γερμανικών ή Ιταλικών) του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Παν. Πατρών, θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π., καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του τομέα, από τον οποίο είναι προσβάσιμο το εν λόγω τμήμα. Ακολούθως, για κάθε ένα από τα παραπάνω ειδικά μαθήματα, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων. Στη συνέχεια ο μικρότερος από τους Μ.Ο. του προηγούμενου εδαφίου θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας που έχει οριστεί για το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού Παν. Πατρών. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας του εν λόγω τμήματος.

βαγ) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, εφαρμόζεται μία (1) Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος επιλογής, η οποία διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στα ειδικά μαθήματα επιλογής.

Για παράδειγμα, για την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας (Αγγλικών ή Γαλλικών ή Γερμανικών) του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου, θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα, των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π., εφόσον το συγκεκριμένο τμήμα είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο Ε.Π.. Ακολούθως, για κάθε ένα από τα παραπάνω ειδικά μαθήματα, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων. Ο μικρότερος από τους Μ.Ο. του προηγούμενου εδαφίου θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής του εν λόγω τμήματος.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία ή τομείς, εφαρμόζεται μία (1) Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος επιλογής, η οποία διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων που μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει, να διεκδικήσουν εισαγωγή στην οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και έχουν εξεταστεί στο ειδικό μάθημα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), από το οποίο προέρχονται.

ββ) Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης:
ββα) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, καθώς και σε κάθε ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογικής επίδοσης του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι εξετάστηκαν στο οικείο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για παράδειγμα, η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.., το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο ΕΠ., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (ΜΙ, Μ2, Μ3, Μ4) του 1ου Ε.Π., καθώς και του ειδικού μαθήματος (Ε1) των Αγγλικών, ως εξής:
Ε.Β.Ε. Τμήματος = M.O.M1+M.O.M2+M.O.M3+M.O.M4+Μ.Ο.Ε1 x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος 
όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
«Μ.Ο.Ε1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Αγγλικά.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογικής επίδοσης του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, οι οποίοι εξετάστηκαν στο οικείο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες).

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτ. Αττικής, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 2ο Ε.Π. και το 4ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο του 2ου Ε.Π. ή του 4ου Ε.Π., ως εξής:

1ο ΒΗΜΑ: Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο ειδικά μαθήματα για το 2ο Ε.Π..

Α = M.O. M1 + M.O. M2 + M.O. M3 + M.O. M4 + Μ.Ο. Ε1+ Μ.Ο. Ε2
όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Φυσική,
«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Χημεία,
«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά,
«Μ.Ο.Ε1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο,
«Μ.Ο.Ε2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Γραμμικό Σχέδιο.

2ο ΒΗΜΑ: Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο ειδικά μαθήματα για το 4ο Ε.Π..

Β = M.O. M1’+M.O. M2’+M.O. M3’+M.O. M4’+ Μ.Ο. Ε1’+ Μ.Ο. Ε2’ 6

όπου «Μ.Ο.Μ1’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,

«Μ.Ο.Μ2’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά,
«Μ.Ο.Μ3’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Πληροφορική,
«Μ.Ο.Μ4’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Οικονομία.
«Μ.Ο.Ε1’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο,
«Μ.Ο.Ε2’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Γραμμικό Σχέδιο.

3ο ΒΗΜΑ: Τέλος, επιλέγεται η μικρότερη τιμή εκ των Α (2ο Ε.Π.) και Β (4Ο Ε.Π.), η οποία και θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. που έχει οριστεί για το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του εν λόγω τμήματος για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ..

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ως προς το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι διαφορετικοί οι Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων που λαμβάνονται υπόψη για την εξαγωγή α) της Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή της Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και β) της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων, οι οποίοι μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και εξετάστηκαν στο οικείο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ΕΠΑ.Λ.) από το οποίο προέρχονται. Αντιθέτως, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες).

βββ) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ειδικό μάθημα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και στο ειδικό μάθημα επιλογής.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

 

 
 

Ως προς το ειδικό μάθημα επιλογής για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής, των υποψηφίων του Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 1ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και στο ειδικό μάθημα επιλογής (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά ή Ιταλικά) του 1ου Ε.Π., ως εξής:

1ο ΒΗΜΑ: Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και στη συνέχεια επιλέγεται εξ αυτών η μικρότερη τιμή (Μ.Ο.Ε1).

2ο ΒΗΜΑ: Για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ., εφαρμόζεται ο παρακάτω τύπος:
Ε.Β.Ε. Τμήματος = M.O.M1+M.O.M2+M.O.M3+M.O.M4+Μ.Ο.Ε1 x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος 5

όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
«Μ.Ο.Ε1» είναι ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα επιλογής των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς το ειδικό μάθημα επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε εκείνο το ειδικό μάθημα επιλογής, ο μέσος όρος των οποίων είναι ο μικρότερος ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και ένα ειδικό μάθημα επιλογής).

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Πειραιά, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 1ο Ε.Π. και το 4ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα επιλογής (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά ή Ιταλικά) του 1ου Ε.Π. και του 4ου Ε.Π., ως εξής:

1ο ΒΗΜΑ: Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και στη συνέχεια επιλέγεται εξ αυτών η μικρότερη τιμή (Μ.Ο.Ε1).

2ο ΒΗΜΑ: Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά) για το 1ο Ε.Π..
Α = M.O. M1 + M.O. M2 + M.O. M3 + M.O. M4 + Μ.Ο. Ε1
όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
«Μ.Ο.Ε1» είναι ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

3ο ΒΗΜΑ: Κατόπιν υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και στη συνέχεια επιλέγεται εξ αυτών η μικρότερη τιμή (Μ.Ο.Ε1’).

4ο ΒΗΜΑ: Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά) για το 4ο Ε.Π..
Β = M.O. M1’ + M.O. M2’ + M.O. M3’ + M.O. M4’ + Μ.Ο. Ε1’
όπου «Μ.Ο.Μ1’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά,
«Μ.Ο.Μ3’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Πληροφορική,
«Μ.Ο.Μ4’» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Οικονομία,.
«Μ.Ο.Ε1’» είναι ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων
ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

5ο ΒΗΜΑ: Τέλος, επιλέγεται η μικρότερη τιμή εκ των Α (1ο Ε.Π.) και Β (4Ο Ε.Π.), η οποία και θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. που έχει οριστεί για το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Πειραιά. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του εν λόγω τμήματος για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ..

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ως προς το ειδικό μάθημα επιλογής είναι πιθανόν να διαφοροποιείται το ειδικό μάθημα επιλογής (και συναφώς οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων), το οποίο διαμορφώνει την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, από το ειδικό μάθημα επιλογής, το οποίο συνδιαμορφώνει την Ε.Β.Ε. της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Όπως σημειώθηκε ήδη, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής του συνόλου των υποψηφίων, οι οποίοι μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και εξετάστηκαν στα οικεία ειδικά μαθήματα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ΕΠΑ.Λ.) από το οποίο προέρχονται. Αντιθέτως, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου σε ένα (1) από τα ειδικά μαθήματα επιλογής. Ενδέχεται, δε, αυτό να είναι διαφορετικό από το ειδικό μάθημα, το οποίο αξιοποιήθηκε για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Συγκεκριμένα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα επιλογής των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και ένα ειδικό μάθημα επιλογής).

ββγ) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς τα ειδικά μαθήματα επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι δύο (2) μικρότεροι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για παράδειγμα, η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο ανήκει στο 1ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής από Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά του 1ου ΕΠ, ως εξής:

1ο ΒΗΜΑ: Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και στη συνέχεια επιλέγονται εξ αυτών οι δύο μικρότερες τιμές (Μ.Ο.Ε1) και (Μ.Ο.Ε2).

2ο ΒΗΜΑ: Για την εξαγωγή της ΕΒΕ του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ., εφαρμόζεται ο παρακάτω τύπος:
Ε.Β.Ε. Τμήματος = M.O.M1+M.O.M2+M.O.M3+M.O.M4+Μ.Ο.Ε1+Μ.Ο.Ε2 x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος 
όπου «Μ.Ο.Μ1» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
«Μ.Ο.Μ2» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
«Μ.Ο.Μ3» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
«Μ.Ο.Μ4» είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
«Μ.Ο.Ε1» και «Μ.Ο.Ε2» είναι οι δύο μικρότεροι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγή κατεύθυνση.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς τα ειδικά μαθήματα επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι δύο (2) μικρότεροι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και τα δύο ειδικά μαθήματα επιλογής).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ως προς τα ειδικά μαθήματα επιλογής είναι πιθανόν το ειδικό μάθημα επιλογής, το οποίο διαμορφώνει την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, να μην συνδιαμορφώνει την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης ή ακόμη και στην περίπτωση που την συνδιαμορφώνει να παρουσιάζει διαφορετικό μέσο όρο βαθμολογικής επίδοσης. Όπως σημειώθηκε ήδη, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής του συνόλου των υποψηφίων, οι οποίοι μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και εξετάστηκαν στα οικεία ειδικά μαθήματα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ΕΠΑ.Λ.) από το οποίο προέρχονται. Αντιθέτως, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων σε δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και δύο ειδικά μαθήματα επιλογής).

4. ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Ε.Β.Ε.

α) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης:

αα) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες: ααα) δεν προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες ή

ααβ) προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε., συγκρίνεται η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων του υποψηφίου στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.

αβ) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε., συγκρίνεται η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων του υποψηφίου στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Εάν ο υποψήφιος έχει εξεταστεί σε διαφορετικό ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα επιλογής από εκείνο ή εκείνα που αξιοποιήθηκαν για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης συγκρίνονται η Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο της βαθμολογικής επίδοσης του υποψηφίου στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα επιλογής, στα οποία εξετάστηκε. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει εξεταστεί κατ’ επιλογήν του σε περισσότερα ειδικά μαθήματα από όσα απαιτείται για την εισαγωγή σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, για τη σύγκριση της βαθμολογικής του επίδοσης με την Ε.Β.Ε. της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνονται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογική του επίδοση ή οι υψηλότερες βαθμολογικές του επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα επιλογής, στα οποία εξετάστηκε.

β) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση:

βα) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε. για κάθε ειδικό μάθημα ή της Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. με την βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου ανά ειδικό μάθημα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βαρύτητας του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών.

ββ) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ειδικό μάθημα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. με την βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα επιλογής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βαρύτητας του ειδικού μαθήματος. Εάν ο υποψήφιος εξεταστεί σε διαφορετικό ειδικό μάθημα επιλογής από εκείνο, του οποίου ο μέσος όρος βαθμολογικής επίδοσης αξιοποιήθηκε για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, η ανωτέρω Ε.Β.Ε. συγκρίνεται με τη βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα επιλογής, στο οποίο εξετάστηκε. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει εξεταστεί κατ’ επιλογήν του σε περισσότερα ειδικά μαθήματα από όσα απαιτείται, για τη σύγκριση της βαθμολογικής του επίδοσης με την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογική του επίδοση στα ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκε.

βγ) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. με τις βαθμολογικές επιδόσεις του υποψηφίου στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής, στα οποία εξετάστηκε. Εάν ο υποψήφιος έχει εξεταστεί κατ’ επιλογήν του σε περισσότερα ειδικά μαθήματα από όσα απαιτείται, για τη σύγκριση των βαθμολογικών του επιδόσεων με την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι υψηλότερες βαθμολογικές του επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκε.

γ) Προτεραιότητα κατά τον έλεγχο επίτευξης των Ε.Β.Ε. των περ. α ́ και β ́:

Για τη διαπίστωση της δυνατότητας εισαγωγής στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, εξετάζεται πρώτα η επίτευξη της Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και έπειτα η επίτευξη της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

5. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Β.Ε.

Για ευκολία χρησιμοποιούνται οι συντομογραφίες Ε.Β.Ε.=Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Μ.Ο.= Μέσος Όρος, Ε.Μ.= ειδικό μάθημα, Π.Δ.= πρακτικές δοκιμασίες (τα 3 αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ), Ε.Π.= επιστημονικό πεδίο.

1. Για τμήμα χωρίς ειδικό μάθημα:

Αρχικά υπολογίζεται ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο ανήκει το τμήμα. Στη συνέχεια υπολογίζεται ο Μ.Ο. των Μ.Ο. των τεσσάρων(4 ) μαθημάτων του συγκεκριμένου Ε.Π.. Συγκεκριμένα, έστω ότι ο Μ.Ο. των Μ.Ο. των 4 μαθημάτων είναι ο βαθμός 10 και έχει οριστεί ως συντελεστής Ε.Β.Ε. το «0,8» άρα η Ε.Β.Ε. του τμήματος είναι 10Χ0,8=8.

Όποιος συγκεντρώσει στα 4 μαθήματα που έχει εξεταστεί Μ.Ο. από 8 και πάνω, μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το τμήμα.

Αν το τμήμα αυτό εντάσσεται σε περισσότερα επιστημονικά πεδία, τότε για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος αυτού λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογιών των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσεται το συγκεκριμένο τμήμα, κάτι που είναι ευνοϊκό για τους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, αν ένα τμήμα ανήκει σε 4 επιστημονικά πεδία και ο Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογιών για κάθε ένα είναι: Πρώτο (1ο) Ε.Π.: 8, Δεύτερο (2ο ) Ε.Π.: 9, Τρίτο (3ο) Ε.Π.: 9,5 και Τέταρτο (4ο) Ε.Π.: 10, στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του συγκεκριμένου τμήματος λαμβάνεται υπόψη ο Μ.Ο. των Μ.Ο. του 1ου Ε.Π. και αυτός στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. του τμήματος.

2. Για τμήμα, η εισαγωγή στο οποίο απαιτεί την εξέταση σε 1 Ειδικό Μάθημα:
θα υπολογιστεί πρώτα η Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. και μετά η Ε.Β.Ε. του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη 5 μαθήματα, δηλαδή τα 4 μαθήματα του Ε.Π. καθώς και το 1 Ε.Μ..

Έστω ότι ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στο Ε.Μ. είναι ο βαθμός 12 και έχει οριστεί συντελεστής Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. το 1. Άρα η Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. είναι 12Χ1=12. Για να είναι κάποιος υποψήφιος για το συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να έχει βαθμό στο Ε.Μ. από 12 και πάνω.

ΠΡΟΣΟΧΗ εκτός από την επίτευξη της Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. απαιτείται παράλληλα και η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του τμήματος, όπως περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Όμως για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος θα υπολογιστούν 5 βαθμοί, δηλαδή οι βαθμοί στα τέσσερα (4) μαθήματα του Ε.Π. και ο βαθμός στο συγκεκριμένο Ε.Μ. που απαιτείται για αυτό το τμήμα.

Αν για αυτό το τμήμα ο υποψήφιος μπορούσε να επιλέξει 1 Ε.Μ. από περισσότερα Ε.Μ., τότε για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος Μ.Ο. των βαθμών σε όλα τα εξετασθέντα για το τμήμα Ε.Μ., κάτι που είναι ευνοϊκό για τους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, αν το τμήμα απαιτεί την επιλογή ενός ειδικού μαθήματος από τα 4 ειδικά μαθήματα (Αγγλικά , Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) τότε για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος Μ.Ο .των βαθμολογιών στα τέσσερα αυτά Ε.Μ..

3. Για τμήμα, η εισαγωγή στο οποίο απαιτεί την εξέταση σε 2 Ειδικά Μαθήματα (ΕΜα και ΕΜβ):

Αρχικά θα υπολογιστεί η Ε.Β.Ε. για το κάθε Ε.Μ. χωριστά. Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η Ε.Β.Ε. του τμήματος, συνυπολογίζοντας 6 μαθήματα δηλαδή τα 4 Μαθήματα του Ε.Π. καθώς και τα 2 Ε.Μ..

Α. Έστω ότι ο Μ.Ο. όλων των υποψηφίων στο ΕΜα είναι ο βαθμός 12 και έχει οριστεί ως συντελεστής Ε.Β.Ε. του ΕΜα το «1». Άρα η Ε.Β.Ε. του ΕΜα είναι 12Χ1=12. Όποιος έχει βαθμό στο ΕΜα από 12 και πάνω, μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το τμήμα.

Β. Έστω ότι ο Μ.Ο. όλων των υποψηφίων στο ΕΜβ είναι ο βαθμός 11 και έχει οριστεί συντελεστής Ε.Β.Ε. του ΕΜβ το «0,9» . Άρα η ΕΒΕ του ΕΜβ είναι 11Χ0,9=9,9.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος στο συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να έχει βαθμό στο ΕΜα από 12 και πάνω και επίσης στο ΕΜβ από 9,9 και πάνω.

Επομένως στην περίπτωση που απαιτούνται 2ΕΜ (ΕΜα και ΕΜβ) ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει επιτύχει την Ε.Β.Ε. και των δύο Ε.Μ..

ΠΡΟΣΟΧΗ εκτός από την επίτευξη της Ε.Β.Ε. των Ε.Μ. απαιτείται παράλληλα και η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του τμήματος, όπως περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Όμως για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος θα συνυπολογιστούν 6 βαθμοί, δηλαδή οι βαθμοί στα 4 μαθήματα του Ε.Π. και οι βαθμοί στα 2 συγκεκριμένα Ε.Μ. που απαιτούνται για αυτό το τμήμα.

4. Για τα ΤΕΦΑΑ, η εισαγωγή στα οποία απαιτεί την εξέταση σε Πρακτικές Δοκιμασίες:

Αρχικά θα υπολογιστεί η Ε.Β.Ε. των Π.Δ. και μετά η Ε.Β.Ε. του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τους βαθμούς των 4 μαθημάτων του Ε.Π. καθώς και τον βαθμό των Π.Δ..

Έστω ότι ο Μ.Ο. όλων των υποψηφίων στις Π.Δ. είναι ο βαθμός 9 και έχει οριστεί ως συντελεστής Ε.Β.Ε. των Π.Δ. το « 0,9», άρα η Ε.Β.Ε. των Π.Δ. είναι 9Χ0,9= 8,1. Όποιος έχει βαθμό στις Π.Δ. από 8,1 και πάνω, μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το τμήμα. Διευκρινίζεται ότι ο βαθμός των Π.Δ. υπολογίζεται από τον Μ.Ο. των επιδόσεων στα 3 αγωνίσματα.

Προσοχή εκτός από την επίτευξη της Ε.Β.Ε. των Π.Δ. απαιτείται παράλληλα και η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του τμήματος, όπως περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Όμως για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος θα υπολογιστούν 5 βαθμοί, δηλαδή οι βαθμοί στα 4 μαθήματα του Ε.Π. και ο βαθμός στις Π.Δ..

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

α) Υπολογισμός των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που εξετάζονται μόνο στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού τους πεδίου:

Ο συνολικός αριθμός των μορίων των υποψηφίων προκύπτει από τη βαθμολογική τους επίδοση στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τους οικείους συντελεστές βαρύτητας.

β) Υπολογισμός των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που εξετάζονται στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού τους πεδίου και σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με την επιφύλαξη του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142):

Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων των υποψηφίων προστίθεται στον αριθμό των μορίων που προκύπτουν από τη βαθμολογική επίδοση στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τους οικείους συντελεστές βαρύτητας ο αριθμός μορίων που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021, οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο, έχουν καθοριστεί με την αριθμ. Φ.251/112720/Α5/2020 (Β’ 3821) Υ.Α. και οι συντελεστές βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών με το άρθρο 2 της αριθμ.Φ.251/25089/Α5/2020 (Β ́ 643) ΥΑ. Οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων αφορούν μόνο στον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι στον καθορισμό των ΕΒΕ.

Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ 1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ 1ης ΦΑΣΗΣ.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου (Μ.Δ.) 1ης Φάσης από τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, γίνεται μετά από την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων. Ειδικά και μόνο για το σχολικό έτος 2020-2021 η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης μπορεί να εκκινήσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων.

Στο μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης οι υποψήφιοι δηλώνουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των δηλώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου. Ειδικά και μόνο για το σχολικό έτος 2020-2021 δεν υφίσταται περιορισμός στον αριθμό των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων που μπορούν να δηλωθούν.

Προϋπόθεση δήλωσης στο Μ.Δ. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

2. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ 2ης ΦΑΣΗΣ

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης).

Στο μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης είναι δυνατόν να δηλωθούν, χωρίς περιορισμό επιλογών, σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι, εφόσον επιτυγχάνουν την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση και την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης. Στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δεύτερης φάσης δύνανται να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο. Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου δεύτερης φάσης εκκινεί από το σχολικό έτος 2021-2022.

3. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται από τους τελειόφοιτους και τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, κατά την περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης.

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται από τελειόφοιτους και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να καταλάβουν θέση καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ..

Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων των δημόσιων Ι.Ε.Κ., ο οποίος προσδιορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης, τα κριτήρια επιλογής, ο τρόπος άρσης της ισοβαθμίας, καθώς και ο χρόνος, τόπος και τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

3. Οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με τη διαδικασία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

Οι θέσεις καταρτιζόμενων που διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου και παραμένουν κενές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, διατίθενται προς κάλυψη σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

Read 174 times