Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 10:04

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Για πληροφορίες για το ΣΕΠ , για σπουδές, επαγγέλματα και τεστ επαγγλεματικού προσανατολισμού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ : 

https://www.eoppep.gr/teens/

 καθώς και στην ιστοσελίδα https://sep4u.gr/

Διαβάστε επίσης τη θεωρία του Holland : 

Θεωρία του Holland

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Διεθνώς υπάρχουν αρκετές επιστημονικές θεωρίες που επιχειρούν να συνδυάσουν επιμέρους προσωπικότητες, προτιμήσεις, κλίσεις, ενδιαφέροντα, ταλέντα, ικανότητες και δεξιότητες ανθρώπων με διάφορα επαγγέλματα.

Η πλέον διαδεδομένη και αποδεκτή διεθνώς θεωρία του Τζον Χόλλαντ καταγραφεί έξι τύπους ανθρώπινης προσωπικότητας, (realistic, investigative, artistic, social, enterprising, conventional). Ο πρακτικός, ο ερευνητικός, ο καλλιτεχνικός, ο κοινωνικός, ο επιχειρηματικός και ο συμβατικός, είναι οι έξι τύποι στους οποίους κατηγοριοποίησε την προσωπικότητα ο Τζον Χόλλαντ. Οι έξι αυτοί τύποι, συνδέονται και περιβάλλονται από αντίστοιχα και ομώνυμα εργασιακά περιβάλλοντα. Επιπλέον στο πλαίσιο της θεωρίας διευκρινίζεται ότι κάθε άνθρωπος είναι ικανός για περισσότερα από ένα επαγγέλματα.[1][2][3]

Βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης κοινωνίας είναι ότι αποτελείται από διαφορετικούς τύπους ατόμων που έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές στην εμφάνιση, τη χροιά της φωνής, το χαρακτήρα, τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ταλέντα.

Κάθε άνθρωπος διακρίνεται για ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, που λείπουν από κάποιον άλλο και το αντίθετο. Ο καθένας μοιάζει με άλλους, αλλά και διαφέρει απ’ αυτούς.

Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού[σημ. 1], ο κατάλογος αντιστοίχησης επαγγελμάτων, άρα και η μεθοδολογία υλοποίησης του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα στο χώρο των ΚΕ.ΣΥ.Π.[σημ. 2] και των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.[σημ. 3] στηρίζεται στο μοντέλο του Τζον Χόλλαντ. [4]

Πίνακας περιεχομένων

Read 1518 times Last modified on Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:27