Erasmus+ (1)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενικού Λυκείου Σύρου

Με  ενθουσιασμό και πλούσιες εμπειρίες επέστρεψε  από τη  Γαλλία η 5μελής μας ομάδα μαθητών που συμμετείχε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  KA229, στη Στρατηγική Συνεργασία 5 Σχολικών Μονάδων με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» (Avenir Durable Avenir Solidaire)  που προβλέπει ανταλλαγές μαθητών από Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ρουμανία και από Ελλάδα το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Σύρου.

Η πρώτη αυτή κινητικότητα στο Λύκειο Bahuet  στην πόλη Brive la Gaillarde, έλαβε χώρα μεταξύ 11 και 17 Νοεμβρίου 2018,  χρηματοδοτήθηκε από το ΄Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι η κοινωνία και η κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων.   Μέσα από την παρακολούθηση εργαστηρίων και διαλέξεων,  οι μαθητές και οι καθηγητές συνοδοί τους ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους φορέων όπως η UNICEF,  τα Restos du Coeur (Γεύματα Αγάπης),  η  Banque Alimentaire (Διατροφική Τράπεζα)  και γνώρισαν τις δομές και την κοινωνική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα  με την οποία η εταίρος μας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλλία αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων.  Επίσης,  μαθητές και συνοδοί καθηγητές συνεργάστηκαν με ομολόγους τους των συνεργαζόμενων σχολείων  στις σχολικές αίθουσες του γαλλικού σχολείου,  συμμετείχαν στην διδακτική διαδικασία στα μαθήματα Γαλλικής Λογοτεχνίας και Μάνατζμεντ σε τμήματα  της προτελευταίας τάξης του Λυκείου Bahuet.  

Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη στην οικολογική φάρμα της περιοχής Ferme Bronssard  που ασχολείται με την εκμετάλλευση του κάστανου και με την κτηνοτροφία. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης εξήγησε την αναγκαιότητα της πολύπλευρης εκμετάλλευσης της φάρμας και την αποφυγή της μονοκαλλιέργειας προκειμένου μια σύγχρονη αγροτική επιχείρηση να είναι βιώσιμη.  

Η επίσκεψη μας στο Bordeaux μας έφερε σε επαφή με μια νέα τάση αστικής οικοδόμησης, τα EcoQuartiers , που σέβεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης προσαρμόζοντάς τες στα χαρακτηριστικά του τοπικού αστικού περιβάλλοντος .

Ιδιαίτερα συγκινητική και τιμητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Brive la Gaillard ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σε όλους τους  μαθητές και καθηγητές του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ .

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν και από τις τρείς τάξεις του Γενικού Λυκείου με κριτήρια για την επιλογή τους την γνώση της Γαλλικής γλώσσας ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας του προγράμματος  και την επιθυμία τους για την ανάπτυξη των στόχων του προγράμματος. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Γαλλικής Γλώσσας Β.Δεριζιώτη και Β.Σταθοπούλου.

Το πρόγραμμα αυτό Erasmus+ KA229 στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 και μέχρι τότε θα ακολουθήσουν άλλες τρείς κινητικότητες μαθητών στις σχολικές εγκαταστάσεις των λοιπών εταίρων .

Η Διευθύντρια του ΓΕ.Λ  Σύρου

Βασιλική Δεριζιώτη

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Βελγίου, Πορτογαλίας, Φινλανδίας και Ελλάδας (2020-21), υπό την αιγίδα του ΙΚΥ και της Ε.Ε.

https://drive.google.com/file/d/1SgqhSB-lcGv1V5dSiupJXK-QQP6B_ZnO/view?usp=sharing